De unge talenter - Michael Outzen

Med sine kun 19 år er Michael Outzen en af de yngste af de unge talenter i Danmark, men har allerede vundet Formel 1800 mesterskabet i Danmark og er optimistisk om fremtiden.

Vi tegner et portræt af det unge talent.

"Ambitiøs racerkører med store mål og fremadrettede målsætninger. Tager de oplevelser jeg får gennem race for givet og nyder dem i fulde drag, for tænk hvis man en dag ikke kom ud og køre igen". Sådan beskriver talentet Michael Outzen sig selv.

Han blev født i Ringe 24. januar 1982 og allerede som 3-årig fattede den unge Michael interesse for motorsport. Han startede med at køre motocross, og da han var gammel nok, skiftede han motocrosset ud med en go-kart, fordi det havde hans far også kørt "den gang han var ung". Michael nåede både at blive Jysk/Fynsk mester, kåret som årets talent i 1996 og blive nr. 13 ved VM i go-kart før han rykkede op i 1999 til Formel 1800. Til trods for at raceren var "en gammel spand af en Formel racer" sluttede han på en flot 4. plads i sit debutår. 2000 blev så året hvor han skulle køre for Copytec Racing. Det blev en spændende sæson fra start til sidste løb. Både Michael og konkurrenten Peer Olander Nørgaard fra Team Havoline havde chancen for at vinde mesterskabet, men efter en spændende løbsweekend endte Michael med at løbe med guldet. Det passede det unge talent glimrende! For et er at han elsker at køre for som han beskriver det:

"Den følelse man får, når man går med 150km/h igennem et sving, kan man næsten ikke beskrive. Jeg vil nok beskrive den lidt som almindelige mennesker har det, når de går op for at snakke med en, de er lidt vild med. Man har en mærkelig følelse i maven som næsten er ubehagelig, men så snart man har snakket med pigen går det over. Det er på sammen måde, når man exiter et svig med pedalen i bund. Man har overvundet sine egne grænser! "

Men at vinde et løb eller mesterskab.

"Følelsen af at vinde kan kun beskrives af en vinder, ikke en der har været tæt på eller lige ved. Det er en følelse man får når man krydser målstregen som den første. En følelse, som kommer igen når man står på podiet og tænker på de folk bag sig. Man har udrette noget i fællesskab med sine mekanikker, ingeniører, manager, familie osv. Det er en følelse mange kender. Det er den følelse, man får når man kommer hjem med et 11 tal eller har solgt en bil eller hvad det nu måtte være. Denne følelse får vi som racerkører bare fordoblet 100 gange. Så er man ikke i tvivl om hvordan det føles at være en vinder."

Men hvordan er det som 19-årig at skulle tænke så meget på sin sport? Heldigvis er Michaels familie og kæreste (Camilla Stephansen, som jo selv kører race) meget forstående. "De er gode til acceptere det faktum, at jeg er meget væk" fortæller Michael. Han har selvfølgelig måtte ofre en del for motorsporten, men som han siger " Jeg har ikke kunne være så meget sammen med mine venner, men det gør ikke så meget for de har ikke fået de samme oplevelser som mig... Fx den gang jeg nakkede Ronnie Bo Bremer til EM" griner Michael.

Men højdepunktet i hans karriere var helt sikkert, da han fik en 3. plads i den engelske Formel Renault vinter-serie for Team Brask (2000). "Jeg kom jo som total uerfaren Formel Ford kører og bankede teams som Benetton, Carlin Motorsport, Aztec International og Manor Motorsport. Men jeg sætter også meget pris på det danske mesterskab, jeg vandt i samarbejde med Copytec".

Foto lev. af Michael Outzen
Michael Outzen i den Engelske Formel Renault vinter-serie.
(Foto lev. af Michael Outzen)

I England var han sammen med Ronnie Bo Bremer, som han mener er et forbillede for andre danske racerkørere. "Han er en fornuftig ung mand med begge ben på jorden. Han forstår at skelne mellem fritid og race, noget ikke mange unge racerkørere kan". Men også Nicolas Kiesa er et forbillede, mener Michael. Men Michaels største forbillede er den afdøde Ayrton Senna og Michael Schumacher. " Det er vigtigt at have et forbillede, det gør at se længere end sin egen næsetip".

At forberede en sæson er et mareridt for mange unge racerkørere. Michael har forberedt sig ved at træne og forsøge at finde penge til denne sæson. Opbakningen i Danmark er blevet bedre, men er stadig ikke noget at råbe hurra over. Så det har været svært. "Jeg synes bare ikke, at de danske investorer er for gode til at se fremtiden i markedsføring gennem race. Kun få mennesker som Hans Bruun fra Peugeot Danmark og Karsten Ree fra Den Blå Avis forstår vores situation og hjælper nogle kørere frem, så hvis nogle af disse personer læser dette kunne jeg godt selv bruge noget hjælp" fortæller Michael.

Og hvad er så Michael Outzens mål? "F3 til at starte med. Ikke at F1 ikke er et mål, men jeg sætter mig bare nogle delmål først. Derefter er det bare at kunne leve af det jeg holder allermest af, nemlig motorsport" fortæller det unge ambitiøse talent, der som mål i år har at vinde alt. " Det var der engang en der fortalte mig var vejen frem!" fortæller Michael Outzen til slut.

Melanie