Fornemt EM-resultat i Formel Renault 2000

Tredje afdeling af EM i Formel Renault 2000 - på Jarama-banen i Spanien - blev et afgørende gennembrud for de danske debutanter (rookies): Team Den Blå Avis (TDBA) i mesterskabsserien.

Racingteamet deltager med kørerne, Tom Keller og Philip Andersen, i de ni mesterskabs-afdelinger, som afvikles i henholdsvis: Frankrig, Belgien, Italien, Sverige, Portugal, Tyskland, Spanien og England (2).

- Tom Keller er egentlig luxembourger, forklarer teamchef Henrik Nymark fra TDBA. - Han kørte imidlertid DM-sølv hjem i det åbne danske mesterskab sidste år, og er derfor fortsat videre i 2002 med vores racingteam, idet vi kan tilbyde support til hele EM-serien.

Philip Andersen fra Risskov er regerende dansk mester i Formel Renault 2000-klassen, men er i EM-sammenhæng en smule handicappet af, at kører-erfaringen foreløbig er indhøstet på de relativt korte danske motorbaner.

- Jarama-banen overholder de internationale mål, konstaterer Philip Andersen. - Derfor er hver baneomgang på 3.900 m., hvilket skal sammenlignes med Jyllands-Ringen (1.400 m.) og Ring Djursland (1.750 m.). Dette betyder, at jeg lige skal vænne mig til noget højere svinghastigheder, og snitfarten på den spanske bane var således 155 km/t, hvor vi i Danmark kører med gennemsnitshastigheder på omkring 125 km/t.

EM-løbet i Spanien blev afviklet i en hedebølge, hvor deltagerne måtte drikke vand i spandevis for at holde konkurrence-adrenalinet oppe i fulde omdrejninger.

Tom Keller forsvarede teamets farver med bravour. Fra en startplacering i det internationale startfelt som nr. 16 skød TDBA-køreren uimponeret frem, og konkurrenterne blev overhalet éen for éen. Tom Keller var oppe som sekser, før han måtte slække af på tempoet. Dækkene var blevet noget overophedede i den tætte fight, og han måtte derfor opgive en infight mod placering nr. 5 i EM-løbet: Robert Schlünnsen.

- Der gives kun placeringspoint til de 10 første i hvert EM-løb, fortsætter Henrik Nymark. - Vi havde selvfølgelig håbet på hurtigt at få en kører mellem de ti første, men vi er noget rævestolte over, at det allerede skulle ske i vores tredje EM-optræden. Som et forholdsvis lille team er vi jo stadig væk benjaminer over for konkurrenterne, hvoraf mange har deltaget både i 2000- og 2001-sæsonerne i mesterskabet.

EM-serien er besat af topkørere fra hele Europa samt også Brasilien, Argentina, USA og Canada. Der bliver kæmpet til sidste benzindråbe - også længere nede i feltet.

- Jeg startede som nr. 24 og var pænt på vej mod flere overhalinger af konkurrenter, fortsætter Philip Andersen. - Men i et sving blev jeg skubbet ud i botanikken af svenskeren, Alexander Storckenfeldt, som jeg havde "ædt" lidt tidligere under starten. Så var der ikke mere motorløb for mig - denne weekend!

Robert Schlünnsen er i øvrigt udenlandsdansker med tysk/danske forældre. Slutresultatet for ham blev en fornem femmer, hvilket er en lille forbedring i forrige EM-optræden på Silverstone som nr. 7.

I EM-serien deltager omkring 40 kørere, og næste løb køres på Anderstorp i Sverige sidst i juni. Her har både Philip Andersen og Tom Keller deltaget sidste år, idet en afdeling af DM blev kørt på den tidligere Formel 1-bane.

Åge Kirketerp Jensen