Varm formel-weekend på Jyllands-Ringen

Vejrprofeterne har lovet flot sommervejr til den næste DM-runde i asfaltbanesporten, som foregår ved Juni-løbet på Jyllands-Ringen - lidt uden for Silkeborg - i den kommende weekend.

- Varmegrader er rigtigt guf for Formel Renault 2000-klassen, forklarer projektchef Ole Vejlund. - Den ideelle arbejdstemperatur for single seaterens Michelin-dæk ligger således oppe omkring 70 grader (celsius), hvor vedhængnings-evnen er mest optimal på asfalten. For racerkøreren gælder det om hurtigst muligt at opnå denne temperatur, men til gengæld må dækkene heller ikke overophedes, fordi gummiet så bliver raspet alt for hurtigt af.

En genvej til den ideelle temperatur er anvendelse af dækvarmere - varmepuder i overstørrelse.
- Dækvarmere er imidlertid ikke tilladt inden for dansk banesport, fortsætter Ole Vejlund. - Dette sker naturligt for at holde konkurrence-udgifterne nede. Desuden er det en vigtig disciplin og parameter indenfor motorsporten, at kørerne holder styr på temperaturen i dækkene under heatene. Deltagerne kører dog ikke specifikt rundt med termometre i hjulene, men den gode chauffør kan hurtigt mærke temperaturforandringerne under nedbremsninger og accellerationer.

Den regerende danske mester, Philip Andersen fra Risskov, deltager både i DM og Europamesterskabet i samarbejde med Team Den Blå Avis (TDBA). Prognoserne tegner en smule til, at Philip Andersen måske indkasserer et lille nederlag i den kommende weekend, hvilket i så fald bliver et afbræk i en flot serie på foreløbig seks sejre ud af seks mulige.

- På Jyllands-Ringen bliver der fuld tilslutning i Formel Renault 2000, oplyser Ole Vejlund. - Klassens svenske gæstekører: Jimmy Jaconbsson, er igen klar på startgridden, og desuden har Niels Dyhr fra Team Color Racing overstået sit kedelige uheld med en brækket håndknogle. Ved den forrige DM-afdeling på Jyllands-Ringen måtte Philip Andersen således starte som femmer i det ene DM-heat. Den skrappeste konkurrence kan nemt komme fra teamkammeraten, Dennis Wounlund, der havde pole position sidste gang.

Dennis Wounlund fik i øvrigt lejlighed til at smugkikke atmosfæren ved et internationalt Formel Renault 2000-arrangement. I samarbejde med Team Den Blå Avis fik han kørt nogle test-omgange under den frie træning ved det nys overståede EM-løb på Jarama-banen lidt uden for Madrid i Spanien.
- Det var en kanonoplevelse at studere konkurrence-forberedelserne hos de skrappe EM-teams, konstaterer Dennis Wounlund. - Jeg kan i hvert fald konstatere, at jeg stadig væk har nogle ting at lære inden for banesporten. Det var desuden en fed fornemmelse at få lejlighed til at køre på en stor motorbane i sin egen racer. Hver baneomgang i Spanien er på næsten 4 km., hvilket skal sammenlignes med de 1400 m. rundt på Jyllands-Ringen. Gennemsnitshastigheden sniger sig op over 150 km/t, hvor vi på de danske baner ligger omkring 125 km/t.

Sikkerheden i cockpittet for en Formel Renault 2000-racer er fuldt på højde med de skrappeste single seatere. Køreren er beskyttet af en kevlar-siddebrønd, der er forberedt til at klare store fysiske påvirkninger.

Åge Kirketerp Jensen